Welke keukenprinses of -prins wil z’n koninklijke recepten niet slijten aan het grote publiek. Met dit recept wil ik lotgenoten graag mee laten genieten van één van de meest culinaire hoogstandjes van mijn vader. De bijzondere bereidingswijze en speciale receptuur van papa’s 2 liter Turbo GTi Kip komen straks aan de orde, maar nu eerst even het volgende:
Mijn vader was een aardige man en ooit meester-meubelmaker die tevens zijn mannetje stond in de keuken. Hij kon redelijk goed koken en probeerde dat op iedereen over te brengen. De beste koks van Nederland zoals een Cas Spijkers, Joop Braakhekke, Ria van Eijndhoven of de familie Fagel konden er, volgens mijn vader, niets van. Zelfs keur- en superslager en poelier Piet van Veen uit Monster was in zijn ogen een amateur!
Alleen wat mijn vader maakte was fantastisch en goed van smaak! Broodbakken hoefde je hem niet te leren! Echt niet! Volgens mijn vader had een snee vers brood van de ‘echte’ warme bakker het model van een sleutelgaatje! Een bal gehakt uit de winkel was volgens hem zo hard als een kanonskogel en smaakte naar stopverf! Nee, dan zijn ballen! Speciaal gekruid met een tropische melange van eigen vinding waren ze bijna te zuigen! Zijn spareribs waren zo boterzacht, dat er niets meer te kluiven viel! Zijn soep was voller en dus beter van smaak dan de soep van de beste vijfsterren restaurants in den lande!
Laatst was er een programma op de televisie, dat in China was opgenomen en waar vooraanstaande Chinese koks op video hun culinaire kunnen toonden. Niets, maar dan ook niets wat zij de kijkers aan gerechten voorschotelden kon de goedkeuring van mijn vader wegdragen! Hoe durfde zo’n Chinese kok op de televisie te vertellen, hoe nasi of bami bereid diende te worden. Wat dacht die Chinees wel! Die kon nog wel wat van hem leren, riep mijn vader boos!
Mijn vader was een meester-kok. Een man, die zijn rundvlees zo lang liet sudderen… dat je het kon drinken! Zijn spareribs waren zo gaar dat er geen verschil meer was tussen de malsheid van ‘t vlees of die van de ribben! Zijn brood was altijd veel hoger gerezen dan dat van de warme bakker en zat meestal klem in zijn veel te kleine bak-oventje! Zijn bal gehakt was van zo’n enorme kwaliteit en klasse dat de Nederlands kampioen gehaktballen draaien er een moord voor gedaan zou hebben om de receptuur ervan te bemachtigen! Mensen, kinderen, om over de dikte van zijn erwtensoep nog maar te zwijgen! Dus graag even stilte!
Breek mij de bek niet open als het over die overheerlijke, tongstrelende, watertandende en van het bot vliegende “Papa’s 2 Liter Turbo GTi-Kip” gaat! Een weldaad voor het oog en in een oogwenk door u geprepareerd en gaar in een uur plus een stief kwartiertje, zowel op het gas, in de grill of in de magnetronoven. Als je deze kip presenteert tijdens een diner bij je thuis, ontvang je niets anders dan lof, lof en nog eens lof wat betreft je kookkunst, je gerenommeerde meesterschap! Voor de lekkerbekken onder u volgt nu het recept en de bereidingswijze van Papa’s 2 Liter Turbo GTi Kip. 5x bekroond met de “Poulet d’Or”.
Benodigde ingrediënten zijn: één maïskip, diverse oosterse kruiden, verse tuinkruiden, peper, zout, olie, rookworst, wat boter en een rol keukenpapier. De hierbij benodigde gereedschappen zijn o.a. een schaar, een vork, een mes, injectiespuit voorzien van naald, naald en draad, operatiekleding, rubberen handschoenen, mondkapje en natuurlijk een braadpan voor op het gas, in de grill of in de magnetronoven.
Wij gaan nu als volgt te werk! Wij deppen de ontdooide, op zijn rug liggende maïskip met keukenpapier droog! Daarna maken wij van de diverse Oosterse kruiden, aangevuld met de peper, het zout en wat olie een lekker kruiden-papje waarmee wij de injectiespuit vullen! Op de hierna te noemen plaatsen van de kip, zoals hals, buik, de kippenborsten, de rechter en linkerzijde, dijbenen, scheenbenen en het kippenmutsje, injecteren wij met de injectiespuit tien cc van de kruidenbrij in het daar aanwezige vlees! In de buikholte en poeperd van de kip stoppen wij verse tuinkruiden zoals takken peterselie, lavas, selderij, dille en wat tijm.
Om de smaak hiervan nog wat op te krikken en het geheel tot z’n recht te laten komen, schuiven wij, alvorens haar dicht te naaien, als laatste ingrediënt nog de rookworst naar binnen! Vergeet niet de kip, alvorens zij de braadpan of oven in gaat, aan handen en voeten te binden, daar het in Nederland ten strengste verboden is, naakt in een hete braadpan te gaan liggen. Met de oven, grill of magnetron op stand zes en na een kleine vijf kwartier sudderen, tevens pappen en nat houden, is ‘Papa’s 2 Liter Turbo GTi Kip’ niet alleen te zuigen, maar zeker ook te drinken! Wij zullen maar afsluiten door tegen u te zeggen: “Eet en drinkt smakelijk!”